Twitter
http://feeds.feedburner.com/AkuPilihJalanItu

Apa yang berlaku sepanjang 2010? Macam-macam ada

0
Selamat sejahtera..

Selang 40 minit (jangka masa dari entry ini ditulis), kita akan berganjak ke tahun 2011. Pejam-celik, pejam-celik, tahun 2010 telah pun ditinggalkan dan tak mungkin akan datang kembali. Selamat tinggal 2010.

Kalau NR, buat entry based on bulan, aku pun ada gak entry based on bulan. Bulan dia pakai ejaan, tapi bulan aku pakai nombor.. hahaha.. padahal same je kan...

2010 banyak meninggalkan kenangan, yang manis mahupun yang pahit... Kt sini, IZ akan senaraikan beberapa peristiwa yang berlaku. Tak ada priority case, just apa yang terlintas di fikiran sahaja

Peristiwa yang paling terkesan sekali adalah apabila IZ kehilangan seorang sahabat yagn IZ kenali sejak dari Tingkatan 1 lagi. Lepas habis form 3, dia membawa haluan (bertukar sekolah) Dalam tempoh 12 tahun kami menjadi sahabat, dia mmg agak nakal.. Tapi, ajal, maut, rezeki, jodoh, semua di tangan Allah. Mati itu pasti, hidup insyaAllah. Beliau telah kembali ke rahmatullah pada tanggal 26 Ogos 2010. Semoga roh beliau dicucuri rahmat.

Tanggal 2 Ogos, aku mula bekerja.. Yes... setelah agak lama menganggur. Keje ape? Kt mane? shh... biar-biar dulu... hahaha... Dulu dok umah je, now dah ada ada keje (nie salah satu impian 2010). Dan pada tanggal ini jugaklah,aku bertemu dengan seseorang yang bernama A, yang telah berjaya mengetuk pintu hati aku.

Bulan 3, atau lebih tepat 18 Mac, umur aku bertambah lagi setahun. Hurm... sebenarnya umur aku... hahaha. Mak dh tanya, bila nk kawen, aku cakap paling lewat 30.. Tp mybe 28 kot. Hadoi... fening2...

Sebenarnya banyak lagi... tapi, badan nie x berapa sehat.. So entry nie sependek ini je la,.

Dan the first thing 2011 aku buat is, mengACTIVATEkan balik acc FB aku...

SalamRitmaAlam
~ismaelzaharee~

Aku tak tahu nak letak tajuk ape untuk entry nie

0
Hurm...

Sabtu, yang sudah terang-terang aku cuti. Cuti dari menghadap customer yang mempunyai pelbagai kerenah dan ragam. Sabtu jugak la aku kena pergi menjengah Kaunter JPN Putrajaya untuk menguruskan hal pertukaran IC lama kepada IC baharu. Dh la sampai agak lewat, kira-kira 1.20 minit petang. NAsib baik kaunter urusan dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 2.00 petang.. Jadi, sempat jugak la aku menyelesaikan urusan yang patut diselesaikan.

Keluar ronda-ronda memang best. Tambah best bila ada pulak peneman bicara sepanjang perjalanan. Aku seronok bila diajak berbicara tentang kehidupan, pekerjaan, dan apa sahaja... Kehidupan memang payah, menjerihkan. Seharian aku keluar dengan seseorang, biarlah aku membahasakan dirinya, X. X memang senang bila diajak berbual, selesa sekali. Bukan aku  nk memuji, tp itu realiti. 

Bila dapat berbual, biasala, mesti banyak benda untuk diperkatakan. Itu, ini, sipolan, sipolan. Taapi aku akui, bersembang berdua nie memang langusung tak sama jika berbsembang beramai-ramai. Mungkin bilangan orang yang terlibat sikit, so, x perlu dengar banyak cerita, then kita fokus pada seseorang je. Fokus pada seseorang sahaja. Two way commmunications katenya.

Dalam seronok berbual, aku ada bertanyakan soalan pada X, pasal ayahnya. Aku bgtau, dia beruntung bilamana masih mempunyai seorang ayah. Setidak-tidaknya, X masih dapat memanggil gelaran "AYAH". Aku bukan nk menyesali apatah lagi melawan takdir, cuma aku memang teringin nak memyebut perkataan "ABAH" sekali lagi. Abah pergi menyahut serual Illahi kira-kira 8 tahun yang lalu, semasa aku masih di tingkatan 5. Tapi aku percaya, semua itu ada hikmahnya. Mana mungkin aku dapat berdikari seperti ini sekarang.

Kepada X jugak la aku bercerita. Macam-macam cerita, suka, duka, gelak ketawa, semua ada. Aku tetap menjaga batas pergaulan dengan X. Hurm...  Dah la.. Tu je kot nk tulis hari nie.

salamritmaalam
~ismaelzaharee~


Salam Maal Hijrah, Selamat Tahun Baharu 1431H.

Aku x mo cite pasal tahun baharu. Sebab semua dh maklum. Aku nk cite kt sini pasal ape yang aku nk cite la.. Korang just bace je ok. Nak komen, sila baca hingga habes.

Minyak dah nak lagi 5 sen.. Aku guna Ron95 je.. Hahaha. Walaupon naik 5 sen, full tank aku dh naik ke 40 hengget dari 38 hengget.. hahaha .. nmpk sgt aku pakai kete kecik je kan...

Perasaan aku masih lagi macam dulu. Susah nk cakap ape2 sekarang.. Tapi kelamrin, time keje, aku HANGIN satu badan.. Ye.. HANGIN... Mana taknye... perangai mcm ape ke.. Macam la sebelom nie x pernah jumpa..

Tapi satu yang aku pasti... 
Aku Suka Dia

OK... Nasz, kalo x paham, buat2 paham yek.. kepala aku pon tgh pening time buat mende nieh... hak hak hak

SalamRitmaAlam
 
~ismaelzaharee~
p/s: maaf, entry ini tiada gambar

Aku memang tak pernah faham akan perasaan ini

3
Salam.

Tajuk yang agak panjang disitu. Kenapa tajuknya panjang? Sebab memang tajuknya panjang macam tuh. So, biarlah la dia panjang. Aku memang tak pernah faham akan perasaan ini. Perasaan yang bercampur baur. 


Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, then nak pulak bercinta.. Ini semua pasal perasaan. Satu rasa yang mampu mengubah segala-galanya di dalam dunia.

Berkawan atau bercinta dengan kawan sendiri... Bunyinya seakan ironi, tapi kepada yang menghadapinya, tahu bagaimana menanggung perasaan. Perasaan sayang sebagai kawan dan pada masa yang sama sayang sebagai seorang kekasih.. Mungkin terlalu awal untuk 'declare', tapi sekurang2nya perasaan ambil berat tu masih ada dalam hati.

Atau kita sedar yang kita memang langsung tiada peluang untuk menjadi seseorang yang istimewa disamping si dia. Tapi asalkan dapat melihat raut wajahnya, itu sudah dikira mencukupi.

Tapi aku masih tak lagi faham kan perasaan ini.
Dan satu yang aku tahu dan pasti:
AKU memang sayang kamu sampai bila-bila. Mungkin kamu tidak sedar akan perkara itu. Mungkin untuk memiliki kamu adalah mustahil, tapi sekurang-kurangnya, izinkan lah aku menjadi temanmu di alam mimpi. Itu sudah cukup bagi aku.

Aku Sayang Kamu.
Dan aku sedar akan hakikat itu
Kerna aku tidak mungkin akan memiliki kamu.

SalamRitmaAlam
~ismaelzaharee~

ape nk di update ye

2
Minda kosong
.
.
.
.
Tak tahu nak update ape....
.
.
.
.
.
.
.
.
Tergerak nk tulis sebab tengok Dahlia gigih hapdate belog beliau
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Owh, just nak bagi tahu, Ahad nie start keje...
.
.
.
.
.
.
Ape? kerje hari ahad?
.
.
.
Ye. Mula bekerja hari Ahad ini.
.
.
.
.
.
.

SalamRitmaAlam
~ismaelzaharee~

Kembali Menulis

1
Aku kembali menulis. Hurm... Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa aku tak update blog. Bukan sebab aku malas (ada la sikit-sikit), tapi entah la... Mungkin belum sampai masa kot untuk blog ini di kemas kini. Argh... dah sekian lama tak menulis, terasa kekok pulak.. Hurm... Tak apa, aku cuba sehabis baik untuk mengarang.

Status terkini aku, masih bujang.. Hahaha.. Alhamdulillah aku dh bekerja.. dh dekat nak masuk 3 bulan. Baru je lagi.. Kerja kt syarikat mana? Kate Dato CT, biarlah rahsia.. hahaha. Tapi boleh la dan lepas la buat menampung kos kehidupan kt bandar nie... Semuanya duit ok.. Pening aku...

Bila dh mula menaip, mesti aku ada cerita nk share dgn korang. So, kite pakai sistem nombor yek.. Tapi nombor tak mewakili kepentingan sesuatu isu tersebut.

1. Nokia N8



N8 nie officially launched kt Malaysia baru-baru nie je. Aku teruja sangat pasal hp nie. Antara function yg mampu membuatka kita berfikir sama ada eperlu atau tidak untuk membelinya adalah kamera 12MP, USBtogo, dan paling penting, harganya yang sangat-sangat berpatutan. RM 1690 untuk N8 yang dikuasakan oleh Symbian^3. Ya, Symbian^3. Dan skrim AMOLED yang disediakan oleh Samsung. Kalo korang nk tahu info lebih lanjut pasal hp nie, korang boleh refer kt sini. Jangan risau, ianya didalam bahasa melayu ye..

2. Kerja




Alhamdulillah, aku sekarang dh ada kerja tetap.Baru je lagi dan gaji yang aku kira setimpal dengan kelayakan dan kerja aku. Kalo ikutkan nafsu, duit tu banyak mane pon memang x cukup . Kalo gunung yang tinggi tu pon boleh rata kena kikis, ni apakan pulak duit... Sebab duit orang sanggup membunuh!!!. Ok, off topic pasal duit tu. Keje kena betol-betol. Nk buat sara siri sendiri, mak, adik-adik aku. Ye, itu memang tanggungjawab aku. Tapi itu lah cabaran hidup yang aku harap akan mematangkan diri aku.

3. Kereta.


 
         (nie bukan kete aku doe )

Buat masa sekarang, belom lagi untuk memiliki sebuah kereta. Sebab, aku dh ada seekor Kancil yang banyak berjasa. Dan faktor yang paling kuat untuk aku tidak memiliki kereta baharu buat masa terdekat adalah, Kancil tu bulan 4 tahun depan, akan habis bayar. Alhamdulillah...Kancil itu telah banyak berjasa kepada aku dan keluarga... ( Inspira nie korang dh boleh book kt showroom proton, deposit rm1000 jek)

4. Al-fatihah
Kawan sekelas aku time skola dulu meninggal time bulan puase dulu. Dia meninggal sebab eksiden. Situasi dia mcm nie. Tayar kete tu pancit, then kete tu langgar dia. Koma dua hari.. 26 Ogos 2010, dia pergi menghadap Illahi buat selam-lamanya. Last time aku jumpa dia bulan April hari tu. Tambah sediah lagi, last week, Uni dia konvo, UPM. Parents dia yang datang amek degree scroll dia.

"Cite ni bagi aku sangat sedih.. Macam nie, arwah ada merancang aktiviti berbuka bersama kawan-kawan dia. dan majlis tu dijadualkan akan berlangsung pada hari khamis (26 ogos tu). Mmg hasrat dia nk kumpulkan kami beramai-ramai mase berbuka tuh. Dia eksiden pada hari Rabu (25 ogos).. So, dia meninggal pad hari Khamis tu (26 ogos).. Hasrat dia tercapai jgk sebab nk kumpulkan kawan-kawan dia berbuka bersama-sama. Memang aku berbuka bersama-sama kawan aku yang lain, tapi, tanpa arwah.. Korang cuba bayangkan keadaan tu.. Hiba sangat-sangat... Arwah yang beriya-iya merancang, tp dia dh tak ada time tu.. Kami semua berbuka kt hosptital Kuala Lumpur (HKL) je.. Setiap yang hidup, akan mati. DariNya kita datang, kepadaNya kita kembali. Innalillah "

Tu la serba sedikit apa yg berlaku sepanjang 2 bulan nie.. hurm.. Yang positif jadikan teladan, yang negatif, jadikan sempadan..


salam ritma alam
~ismael zaharee~

Zaman Kanak-Kanak

5
Wah... Enry kali ini iz nk ajak korang semua kembali ke zaman kanak-kanak. Ya, zaman kanak-kanak seharusnya seronok. Zaman kanak-kanak juga penuh dengan pertanyaan dan kemusykilan. Terdapat banyak perkara yang bermain di benak hati iz semasa kanak-kanak. 

Semua perlu kena tahu! Motto mase zaman bebudak. Bila wukud perasaan ingin tahu, ia akan mendorong kita supaya lebih meneroka alam ini.Perasaan KENAPA @ WHY sangat kuat semasa zaman kita kanak-kanak. Antara beberapa perkara yang iz tertanya-tanya adalah:

1. Radio
 "hanya di radio, ku rasa perhubungan kita"
Iz punya la ingin tahu, sampai satu tahap, Iz intai dala radio tu and assume ada orang kerdil dok menyanyi dalam radio tu... wahaha.. Tak tahu la kenapa boleh fikir sampai ke tahap tu.. Kadang-kadang sampai termimpi-mimpi dok tengok orang kerdil tu buat show kt dalam radio tu. Pelik tapi benar kan..

2. Gaban.
"wakasa wakasa pinamda"
Ha... lebih kurang mcm tu la bunyik lagu dia. GABAN. Mesti korang tengok kan citer nie. Bagi yang tak tahu ape cite nie, korang pandai-pandai la google sendiri. Katun nie memang femes penghujung tahun 80-an hingga awal 90-an. Ye, time tu iz kecik lagi. Gaban nie pulak bukan sorang.. Ada pulak naga robot yg menjadi haiwan kesayangan die. Nie ha rupenye.. Dah macam naga dalam dragon ball la pulekk

Ape yang membuatkan iz tertanya-tanya pasal siri jepon nie, adakah ia benar-benar wujud? Aku pernah termimpi (mimpi lagi) yang padang kt belakang rumah lama aku ada robot2 yang bagak-bagak turun dari langit. Ye.. turun dari langit. Deorang berkumpul la kt tengah-tengah padang tuh.. Sampai takot dibuatnye bile tangok robot tu dari dekat. Kan kite jadi kerdil.. huhuhu.

3. Kapal terbang & helikopter



"Kapal terbang, aku nk ikut,,, Helikopter, turun kt sini.. nk naik.."
Itulah ayat yang biasa terpacul dari mulut iz pada zaman kanak-kanak bila tengok je kapal terbang @ heli melintas di awan biru. Terjerit-jerit la panggil dengan harpan depa dapat mendengar... tapi hampa.. Mane la nak dengar.. Tapi itu semua menjadi kenyataan bila mana iz melanjutkan pelajaran ke menara gading ke salah sebuah universiti di kepulauan Bornoe. So merasa lah naik kapal terbang, Kalo bajet banyak, naik la MAS, kalo bajet ciput, naik la air asia kaler merah tu.. huhuhu...


Sebenarnya, banyak lagi perkara yang sering menimbulkan tanda tanya kepada kita pada zaman kanak-kanak. Tapi semua itu telah berlalu. Mungkin ada yang telah dilupakan oleh Iz. Sebagai manusia biasa, ingatan kita terhad dan terbatas.

Iz rasa, cukuplah setakat ini sahaja coretan pada kali ini. Sape yang nk reapond, dipersilakan. Atau ada yang hendak berkongsi cerita zaman kanak-kanak mereka, amat dialu-alukan.



SalamRitmaAlam
~ismaelzaharee~





Enchek Simbi Saya

1
Samsung?

Itu perkataan pertama yang terkeluar dari mulut kawan Iz bila Iz nyatakan hendak membeli telefon Samsung. Kenapa Samsung? Bukan Blackberry ke or etc.. Hurm...Dh berbuih dh Iz terangkan kt dia.. Iz x tgk sgt kt model hp tuh, tp perisiannya a.k.a software. 

Eh, hp pun ada software? Ya! Hp pun ada software. Smart Phone terutamanya atau telefon pintar. Kalau laptop @ pc kita biasa dgr Windows XP, Ubuntu etc.. Tp untuk hp, ada Symbian (paling meluas digunakan, Android, Windows mobile, UIQ dan bbrp jenis lagi).

Ok.. dh habis pasal pengenalan perisian hp. Kenapa Iz nk juak hp lama ek? Padahal iz guna Nokia 5730 ExpressMusic dulu. Beli bulan 11 tahun lepas. Baru bbrp bulan je. Bukan sebab rosak ke ape, p iz nk beli hp baru.. Try jenama lain tetapi tp menggunakan Symbian sebagai platform pengopersiannya.

So, setelah membuat bbrp penialaian dan terutamanya review dari En. Adli Ayob, Iz pon membuat keputusan untuk membeli hp keluaran Samsung... Nak tgk mcm mane rupa hp iz yang diberi nama Enchek Simbi ini? Nie ha die....






Thanks En. Adli Ayob & En. Asri Al-Baker sbb berjaya influence Iz untuk beli hp nieh... he he he

Bestfriend

0
Awak.. 
Awak ade bestfriend tak? Mesti ade kan? Best la awak. Ade bestfriend, ade kawan baik. Awak beruntung, awak tau tak?

Awak..
Bestfriend awak tu baik tak? Mesti dia best kan? Dah nama pun bestfriend, mesti la best. Ye tak? Ape la kte ni. Huhu.. Bertuah awak dapat bestfriend yang best, awak tau tak?

Awak..
Ape pengertian bestfriend pada awak eh? Bestfriend awak gembira tak bila awak ketawa? Bestfriend awak sedih tak kalau awak menangis? Bestfriend awak ade tak dengan awak bila awak perlukan dia? Eh, mana lebih elok, bestfriend yang sama jantina atau berlawanan? 

Awak..
Kite pun nak ade bestfriend juga. Tapi kte agak 'serik' nak anugerahkan gelaran tu pada sesiapa. Sakit taw kalau bestfriend 'buat' kat kte. Dah la kte ni jenis mudah serik. Trauma + fobia kte jadinya. 

Awak..
Tapi kan, kte ade ramai kawan. Yang baik ade. Yang 'kurang' baik pun ade. Ade yang suka kte. Ada juga yang tak suka. Ade yang berkata2 dengan niat membina. Ade plak yang berbicara untuk membinasa. Tapi kte rasa selagi kte jadi kawan yang baik untuk dia (dia, dia dan dia-dia yang lain), persahabatan tu takkan harmful pada kte kan? Kte harap camtu la.

Awak..
Kte tak ade ape2 kriteria khas untuk melabelkan kawan. Tak perlu best untuk jadi bestfriend. Tak payah jadi yang terbaik untuk bergelar kawan terbaik. Cukup lah awak kawan dengan kte, dan kte ni adalah kawan awak.

Ape-ape yang terjadi, saya tetap sayang awak, awak, dan awak..

Bill Gates pun tak tahu kenapa (repost)

4

Tajuk entry yang macam menarik kan,..
Korang bace ek. Pastu korang kena try,..

Biasalah manusia ni kan pasti ada kekurangan. Hari ini aku nak tunjuk 3 benda yang jutawan microsoft still tak taw kenapa jadi macam ni.. Tapi mungkin ada yang tau, xpe, yg tak tahu kita akan jadi tahu.. dan yang tahu akan jadi lebih tahu.

Yang Pertama..korang masuk masuk microsoft word then…

kemudian taip:

=rand (200, 99)

kemudian tekan ENTER


Yang kedua :

Kepada penguna windows

* buka notepad
* taip “Bear kau mmg gemok” (tanpa pembuka kata dan penutup kata)
* Save file dengan apa-apa saja nama dan di mana-mana.
* Tutup tetingkap notepad tersebut, kemudian buka kembali.

Lihat apa yang berlaku…
Yang Ketiga..

Kita kan kalau save file boleh letak nama ape-ape je kan..

Tapi microsoft alergic sikit dengan CON

Memang tak boleh save file dengan nama CON..

hehe..

Credit to Ikhtiaruddin Bin Md Yasim
Klik sini

Aku Tetap Aku..

2


Sekian lama blog ini tiada entri baru semenjak 21 Disember 2009, Iz pon tak tahu apa sebenarnya yang menggerakkan hati ini untuk menulis kembali di blog ini. Pejam celik-pejam celik, usia dah semakin bertambah. Now I'm 25. Ho ho ho..

Terlalu banyak perkara yang berlaku sepanjang Iz tidak menupdate blog ini. Ya, memang terlalu banyak. Tapi Biarlah Iz sahaja yang menyimpan semua kenangan tersebut.

Iz harap. entry ini bakal mencetuskan kembali semangat berblog yang sudah lama menghilang... Tahun 2010 ini Iz harap akan membawa seribu kemanisan dan ketenangan untuk Iz menempuhi hari-hari yang mendatang...

salam ritma alam
~ismaelzaharee~